Landelijk team Baggeren en Bergingen

juli 2023 - heden in opdracht van Rijkswaterstaat Zee en Delta

Communicatieadviseur in het landelijk team Baggeren & Bergingen dat voor de vier kustregio's de vaargeulen van de zeegaande havens op orde houdt. Daarnaast is dit team verantwoordelijk voor het incidenteel uitvoeren van bergingen van bijvoorbeeld schepen en ankers op de Noordzee en Caribisch Nederland. Mijn rol: coordinatie van interne en externe profilering van de werkzaamheden in samenwerking met aannemers. Procesmatige afstemming met betrokken in- en externe stakeholders, verbinding en samenwerking.

Innovaties in de Kustlijnzorg

September 2019 - heden in opdracht van Rijkswaterstaat Zee en Delta

Communicatie over het innovatiepartnerschap van Rijkswaterstaat met marktpartijen om het Nederlandse kustonderhoud substantieel te verduurzamen. Doel: de broeikasgasuitstoot van baggerwerkzaamheden zo ver mogelijk verlagen door innovaties te ontwikkelen. Een van de innovaties is een sleephopperzuiger op waterstof die volledig uitstootvrij kan baggeren.

Mijn rol: Kennisdelingsactiviteiten tussen marktpartijen en overheid, informeren en enthousiasmeren van marktpartijen en overheden over de waterstofhopper (H2-Hopper), interne communicatie over het programma binnen Rijkswaterstaat en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, externe communicatie over de innovaties samen met de marktpartijen.

Zandsuppletie Galgeplaat Oosterschelde

januari 2023 - december 2023 in opdracht van Rijkswaterstaat Zee en Delta

Communicatie en participatieadvies in de planfase van de zandsuppletie van de Galgeplaat. Projectdoel is behoud van vogelfoerageergebied, dus primair een natuurdoel. Belangrijkste stakeholders zijn schelpdierkwekers op de Galgeplaat, overheden, natuurorganisaties en recreatieondernemingen.

Brede Groene Dijk en Kleirijperij 

Januari 2020 – december 2023 in opdracht van EcoShape en Waterschap Hunze en Aa’s

Communicatie en kennisdeling over de Kleirijperij. Een innovatief onderzoeksproject dat antwoord moet geven op de vraag: Wat is de snelste en beste manier om van vloeibaar slib stevige dijkenklei te maken?

Mijn rol: Kennisdeling en promotie in de vorm van kennisdelingscampagne met uitlegfilmpjes van experts en webinars en succesvolle benadering van (vak)media. In 2022 gevolgd door communicatie over de oplevering van de eerste 750 meter Brede Groene Dijk versterkt met klei gemaakt uit slib. Perscontacten en woordvoering rondom oplevering ism staf Deltacommissaris en Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Marker Wadden Kennis- en Innovatieprogramma (KIMA)

Oktober 2018 - oktober 2022 in opdracht van Deltares, Rijkswaterstaat, EcoShape en Natuurmonumenten

Coördinatie en uitvoering van de communicatie en kennisdeling over het wetenschappelijk onderzoek naar de ontwikkeling van de Marker Wadden, een nieuwe eilandengroep in het Markermeer.

Mijn rol: voorzitter communicatiewerkgroep met daarin Deltares, Rijkswaterstaat en Natuurmonumenten. Opdrachtgever voor ontwikkeling communicatiemiddelen en -activiteiten, lid kernteam. Gevraagd en ongevraagd adviseren over communicatie en kennisdeling. Perscontacten en woordvoering over de eindresultaten van het kennisprogramma, coördinatie van organisatie van internationaal congres gericht op kennisdeling.

Kennisprogramma Building with Nature

Juli 2015-heden in opdracht van EcoShape

EcoShape is een consortium van waterbouwers, ingenieursbureaus, kennisinstellingen en overheden waaronder Van Oord, Boskalis, Deltares, Technische Universiteit Delft, Wageningen University, Arcadis, Royal Haskoning DHV en Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Samen ontwikkelen en delen zij kennis over Bouwen met de Natuur. Het doel is om Building with Nature gemeengoed te maken zodat dit vaker wordt gevraagd en toegepast. 

Mijn rol: Managen van interne en externe communicatie, aansturen communicatiemedewerker. 
Werkzaamheden 2019-2021: Projectleider communicatie en voorzitter communicatiewerkgroep bestaande uit 5 communicatieadviseurs van de partners. Uitdenken en uitvoeren van een kennisdelingscampagne ter afronding van het tweede kennisprogramma Building with Nature, waaronder een jaar durende social media campagne, uitbouwen en actualiseren van de website met een team van 10 ingenieurs, organisatie 10+ webinars over diverse onderwerpen en redactielid van het boek ‘Building with Nature: Creating, implementing and upscaling Nature-based Solutions’.

Kustgenese 2.0

Augustus 2018 – april 2020 in opdracht van Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving

Het programma Kustgenese 2.0 verzamelt de kennis om na 2020 onze zandige kusten zo goed mogelijk in stand houden en beheren. Niet alleen met het oog op de veiligheid van de mensen achter de kust, maar ook met aandacht voor economie en ecologie.

Mijn rol: Adviseur omgeving en communicatie, betrekken en informeren van stakeholders gedurende het traject.

Kaderrichtlijn Water

Juni 2017- december 2019 in opdracht van Rijkswaterstaat Oost-Nederland

In deze functie heb ik in het programmateam van Rijkswaterstaat Oost-Nederland projectcommunicatieplannen opgesteld en uitgevoerd voor waterkwaliteitsmaatregelen langs de rivieren.

Mijn rol: deelname omgevingsteamoverleg, monitoring van de omgeving, adviseren over publieksparticipatie en organiseren participatiebijeenkomsten, opstellen nieuwsberichten, contacten onderhouden met partners en voorzitten communicatiewerkgroep per project. Daarnaast heb ik met de programma-ecoloog en een ecologisch adviesbureau een leidraad gemaakt voor ontwerpers van KRW-maatregelen.

Pilot Vooroever Houtribdijk

Juli 2014- december 2019 in opdracht van EcoShape

De pilot zandige vooroever Houtribdijk is een proef met innovatieve, natuurlijke dijkversterking voor toepassing in meren. De vooroever bestaat uit zand met daarop wilgen en riet. De oever remt de kracht van de golfslag tegen de dijk waardoor de belasting van de dijk afneemt. De proef levert kennis waarmee we in de toekomst dijken op een goedkopere, natuurlijkere en mooiere manier kunnen beschermen.

Mijn rol: communicatiestrategie opstellen, middelen ontwikkelen, uitvoering communicatiestrategie samen met de adviseur van Rijkswaterstaat.

Pilot Zandmotor

November 2010 - januari 2017 in opdracht van Rijkswaterstaat.

De Zandmotor is een groot pilotproject voor Bouwen met de Natuur. In dit project onderzoekt Rijkswaterstaat met partners of kustonderhoud op een duurzame manier kan. In plaats van elke vijf jaar zand te storten, leggen we in één keer een grote hoeveelheid zand neer die zich onder invloed van wind en stroming langs de kust verspreidt, waar het nieuw strand en duin vormt en waardoor een aantrekkelijk recreatie- en natuurgebied ontstaat.

Aanvankelijk was er lokaal weerstand tegen dit project, omwonenden maakten zich zorgen over de zwemveiligheid na aanleg van de Zandmotor. Door de zwemveiligheid goed te bewaken (o.a. extra training en middelen voor reddingsbrigade) en hierover via de verschillende kanalen te communiceren, leerde het publiek de innovatie beter kennen en waarderen. Door grootschalig positieve aandacht te genereren vanuit binnen-en buitenland is de weerstand afgenomen en zelfs veranderd in trots. 

Mijn rol: Opstellen en uitvoeren communicatieplan. Dagelijks communicatiemanagement. Adviseren van de omgevingsmanager en projectmanager. Voorzitten communicatiewerkgroep, relatiemanagement, ontwikkelen en realiseren communicatiemiddelen, deelname beurzen in binnen- en buitenland,  genereren media-aandacht, begeleiden TV-opnames Discovery Channel, SchoolTV, Nederland van Boven, begeleiden bezoeken staatssecretaris, gedeputeerde en andere (internationale) bestuurders. Aansturing en meewerken congresorganisatie.

Opstellen Communicatieplan Wind op Zee

Juli 2015-december 2015 in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en Ministerie van Economische Zaken

Sinds januari 2016 mogen kleine schepen door windparken op zee varen. Ik heb op basis van interviews met betrokkenen waaronder de Kustwacht en op basis van deskresearch een communicatieplan opgesteld om deze overgang te begeleiden.
Mijn rol: Opstellen communicatieplan voor medegebruik van windparken op zee.

Communicatie 2e Maasvlakte & Wind op Zee

November 2012-december 2016 in opdracht van Rijkswaterstaat

In deze projecten wordt langjarig onderzoek gedaan naar de effecten van ‘natte' projecten op de omgeving. Onderzoek gebeurt op verschillende terreinen, waaronder morfologie, ecologie en hydrologie. Wat is precies het effect van een windmolenpark op vogels? Werkt de natuurcompensatie voor de Tweede Maasvlakte zoals bedoeld? Versterkt de Zandmotor de kust inderdaad op een natuurlijke manier?
Het doel is om deze onderzoeksprojecten op de kaart te zetten en te informeren over het belang van deze projecten. Kennisdeling tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen is een belangrijk tweede doel.
Mijn rol: Opstellen communicatiestrategie, adviseren projectmanager, planning van langjarige communicatietrajecten. Uitvoering van de communicatie: communicatie voortgang en (tussen)resultaten, PR, ontwikkelen en realiseren communicatiemiddelen. Faciliteren van kennisuitwisseling tussen de betrokken partijen.

Programma Onderhoud Bruggen

Januari 2014 - Januari 2016

Communicatie over onderhoudswerkzaamheden aan negen bruggen in Oost-Nederland, die in de periode 2013 tot 2017 worden uitgevoerd. (o.a. Waalbrug bij Nijmegen, IJsselbrug Doesburg en de John Frostbrug in Arnhem). Kenmerkend aan al deze bruggen is, dat Rijkswaterstaat de eigenaar is van de brug en dat een gemeente of provincie de beheerder is van de weg. Voor alle bruggen geldt dat werkzaamheden een grote lokale impact hebben omdat er weinig acceptabele alternatieven zijn.
Mijn rol: opstellen en uitvoeren communicatieplan in samenwerking met gemeenten en provincie(s).

R-net

Augustus 2013 - december 2013 in opdracht van Adviesbureau Awareness en de provincie Zuid-Holland.
 
R-net is een hoogwaardig en duurzaam openbaar vervoernetwerk, met naadloze aansluitingen tussen bus, trein en tram. R-net is de nieuwe norm voor openbaar vervoer in de Randstad. Het doel van de communicatiestrategie was om de bestuurlijke besluitvorming over de aan te leggen buslijnen soepel te laten verlopen en omwonenden te informeren over R-net.

Mijn rol: Adviseren van de projectmanager, opstellen en uitvoeren communicatieplan. Ontwikkelen en realiseren van communicatiemiddelen om bestuurders en omwonenden te informeren (Informatiebijeenkomsten, website, printmedia, PR).

Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld

Augustus 2011 - oktober 2013 in opdracht van Waterschap Vallei en Veluwe

De hoogwatergeul is een maatregel uit het landelijke programma Ruimte voor de Rivier om het Nederlandse rivierengebied beter te beschermen tegen overstromingen. Deze maatregel heeft zeer grote impact op het agrarische gebied waarin hij komt te liggen. Veel inwoners van het gebied waren tegenstander van de ingreep. Lange tijd was het zaak om relatief ingetogen over het project te communiceren vanuit respect voor de negatieve impact die het project op de omgeving had. Naarmate het project dichter bij de uitvoering kwam, ontstond geleidelijk aan ruimte om de positieve kanten van het project meer aandacht te geven. De houding van omwonenden over het project werd daardoor geleidelijk aan ook positiever.

Mijn rol: Dagelijks communicatiemanagement van het project, lid van het omgevingsteam. Adviseren van de omgevingsmanager en projectmanager. Begeleiden van communicatie rondom procedure Rijksinpassingsplan. Aansturen communicatiebureau, voorzitten communicatiewerkgroep, opstellen communicatieplan voor de realisatie van het project. Ontwikkelen en realiseren van communicatiemiddelen (Virtuele maquette, film, infobulletin, magazine, website, informatiecentrum). Omslag maken van terughoudende communicatie in een omgeving met weerstand (planfase) naar een meer positieve communicatie over het project (realisatiefase).

Building with Nature Congres

September 2012 - november 2012 in opdracht van EcoShape

Het programma Building with Nature laat via pilotprojecten zien dat het mogelijk is om met de natuur samen te werken voor hoogwaterbescherming. Op het congres konden gasten kennis nemen van de nieuwste ontwikkelingen in bouwen met de natuur en kennis uitwisselen aan de hand specifieke cases. Bij het congres waren 300 internationale gasten aanwezig en vijf topsprekers waaronder Wim Kuijken (Deltacommissaris) en Cees Veerman (oud-voorzitter Deltacommissie). Mijn rol: Communicatieadviseur en organisator van het lustrumcongres van het programma Building with Nature, voorbereiden sprekers en dagvoorzitter.